Zorgwekkende toename emotionele problemen jongeren

Door Silvie Schreurs op 25 september 2022

Als fractie PvdA maken wij ons ernstige zorgen over de resultaten uit het Trimbos-Instituut en het Sociaal Planbureau waarin men spreekt over een “zorgwekkende trendbreuk”. Als we genoemde resultaten naast de resultaten uit het onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut en Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregister leggen, blijkt wederom een zorgwekkende ontwikkeling gaande te zijn die onze aandacht nodig heeft!

Volgens de onderzoekers hangt de verslechtering van de mentale gezondheid onder jongeren  samen met de bestaande maatschappelijke ontwikkeling; namelijk het toegenomen belang dat jongeren, hun ouders en de maatschappij in het algemeen hechten aan PRESTEREN op school en werk. Samen met onzekerheden van jongeren over hun toekomst leidt dit tot een toename van emotionele problemen. Helaas laten resultaten uit onderzoeken tevens zien dat het aantal zelfdodingen onder jongvolwassenen met 15% is gestegen, sinds 2021.

Ook in Horst aan de Maas bereiken ons signalen van jong volwassenen die geen uitweg meer zagen in hun prille leven en drastische keuzes hebben gemaakt hieruit uit te stappen. Des te meer reden om onze zorgen kenbaar te maken door gebruik te maken van het SPREEKRECHT als (burger)raadslid, tijdens de afgelopen raadsvergadering. Het is namelijk een verantwoordelijkheid van ons allemaal maar zeker ook van de gemeente zelf  om onze toekomst de aandacht te geven die het nodig heeft. De gemeente kan namelijk een verantwoordelijkheid hierin pakken. Daarom roepen wij het college op om samen met betreffende ketenpartners in de gemeente te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om deze zorgwekkende ontwikkeling onder de aandacht te brengen en waar mogelijk daarmee terug te dringen. Dat zijn we verplicht aan onze jong volwassen inwoners die aan de voordeur staan van onze gezamenlijke toekomst!

Maakt u zich ergens zorgen over als burger, weet dat u ook gebruik kunt maken van uw spreekrecht als burger en/of neem contact met ons op.

Silvie Schreurs

Silvie Schreurs

Silvie is een creatieve denker en duizendpoot uit Grubbenvorst. Moeder van drie kinderen en in het dagelijks leven maatschappelijk werker bij Incluzio Sociale Basis. In haar vrije tijd is ze vrijwilliger bij het Sint Nicolaas comité en neemt ze plaats in de jury van het liedjeskonkoer van carnavalsvereniging GMV de Plaggenhouwers.

Meer over Silvie Schreurs