Iedereen moet mee kunnen doen

Door Jan Wijnen op 12 september 2023

Iedereen moet mee kunnen doen. Echter ongeveer de helft van de mensen met een arbeidsbeperking heeft nog geen werk. Dit ondanks het landelijke beleid om tot een inclusieve samenleving te komen.

Op 19 september stelt de gemeenteraad een nieuwe Re-integratieverordening Participatiewetvast. Wat betekent dit voor onze inwoners ?

De Re-integratieverordening is opgezet om mensen die willen re-integreren in de arbeidsmarkt te ondersteunen. Dit kan variëren van hulp bij het zoeken naar werk tot ondersteuning bij het ontwikkelen van vaardigheden voor een specifieke baan. De nieuwe verordening is flexibeler en biedt maatwerk in plaats van gedetailleerde regels voor elke mogelijke situatie. Dit betekent dat de ontvangen ondersteuning specifiek wordt afgestemd op de unieke situatie en behoeften van de betreffende persoon. Voor mensen die momenteel gebruikmaken van een voorziening onder de oude regelgeving, wordt een overgangsperiode geboden. Deze groep kan de voorziening blijven gebruiken voor een periode van maximaal 12 maanden na de inwerkingtreding van de nieuwe verordening, mits er aan de voorwaarden van de oude verordening wordt voldaan. Na deze periode beoordeelt het College of een voorziening moet worden voortgezet op basis van de individuele situatie. Transparantie omtrent de beschikbare ondersteuning is een belangrijk punt in de nieuwe verordening. Alle voorzieningen die het College aanbiedt, zijn daarom in de verordening vastgelegd. Dit zorgt ervoor dat duidelijk is welke hulp er beschikbaar is. Re-integratie is een persoonlijk traject en de nieuwe Re-integratieverordening Participatiewet speelt daarop in door op maat gemaakte ondersteuning aan te bieden.

Jan Wijnen

Jan Wijnen

Het politieke en groene geweten van de PvdA Horst aan de Maas. Jan is 14 jaar raadslid. Eerst 8 jaar voor Nieuw Perspectief in de gemeente Sevenum en inmiddels 6 jaar voor de PvdA in Horst aan de Maas. Jan is een enorm gepassioneerd vrijwilliger. Onder andere voor steun en adviespunt STAP, de Groengroep Sevenum

Meer over Jan Wijnen