Ik zie je…

Door Silvie Schreurs op 4 september 2023

Op zondag 10 September is het “Wereld Suïcide Preventie Dag”. Daarom staan wij als PvdA fractie in de week van 4 t/m 10 September stil bij suïcidepreventie. In 2022 vroeg ik als raadslid al eerder aandacht voor suïcidepreventie in de gemeenteraad. Samen hebben wij namelijk een missie te volbrengen: een gemeente waar niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfdoding!

Middels het dragen van een geel lintje (verkrijgbaar via www.113.nl), kan je als mens laten zien dat zelfdoding je raakt. Geel is de kleur van HOOP en een teken dat je het gesprek over zelfdoding niet uit de weg gaat. Je weet pas wat iemand denkt als je er naar vraagt, van mens tot mens. Hoe je dat kan doen, kun je leren in de VraagMaar-training die je online kunt volgen op vraagmaar.113.nl.

Suïcide raakt ons allemaal. Wij hebben elkaar om die reden hard nodig daar iets tegen te doen. In 2022 maakte landelijk 1.916 mensen een einde aan hun leven. Dat zijn ruim 5 suïcides per dag. Elke zelfdoding raakt ongeveer 135 mensen. Reken maar uit: dat zijn 250.000 mensen, 5 ½ x het aantal inwoners van Horst aan de Maas.

Gelukkig is er op steeds meer plekken aandacht voor suïcidepreventie. Maar het kan echt beter, ook in Horst aan de Maas! Als fractie PvdA dragen wij een geel lintje in de week van de suïcidepreventie. Echter iedereen kan iets GEELS dragen en een foto hiervan op social media delen om aandacht te vragen voor suïcidepreventie. Benoem in je post #ikhelpmee en tag @113zelfmoordpreventie en tag @pvda-hadm.nl

Laat aan elkaar weten, “ik zie je”……

 

Silvie Schreurs

Silvie Schreurs

Silvie is een creatieve denker en duizendpoot uit Grubbenvorst. Moeder van drie kinderen en in het dagelijks leven maatschappelijk werker bij Incluzio Sociale Basis. In haar vrije tijd is ze vrijwilliger bij het Sint Nicolaas comité en neemt ze plaats in de jury van het liedjeskonkoer van carnavalsvereniging GMV de Plaggenhouwers.

Meer over Silvie Schreurs