Politiek, een ver van mijn bed show?

Door Ineke Hendriks op 26 maart 2024

Vorige week mocht ik voor de eerste keer aansluiten bij de raadsvergadering als burgerraadslid voor de PvdA. Voor mij een mooie uitdaging en mogelijkheid om meer betrokken te zijn bij de lokale politiek. Ik kom uit een sociaal en politiek betrokken familie. Dus de stap naar burgerraadslid is voor mij een logische. Maar ik besef me ook terdege dat politiek voor vele inwoners een ver van mijn bed show is.

De afstand tussen de gewone burger en de overheid lijkt steeds groter te worden. Men voelt zich niet gehoord en is het vertrouwen verloren. Wantrouwen lijkt steeds meer de boventoon te voeren.

Neem nu de uitbraak van mazelen en kinkhoest. Ziektes waar we ons lange tijd nauwelijks zorgen over hoefde te maken omdat de vaccinatiegraad zo hoog was. Onder andere de coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer burgers zijn gaan twijfelen aan de effectiviteit van de vaccinaties. Het is niet de bedoeling hier opnieuw de vaccinatie discussie te voeren, maar het is wel een goed voorbeeld van hoe het wantrouwen jegens de overheid doorwerkt.

Onze fractievoorzitter stelde vorige week in deze rubriek de vraag: Is het vertrouwen in de politiek kwijt? Voor een deel van onze inwoners zal het antwoord ja zijn. En dat vertrouwen zal niet 123 hersteld zijn. Maar wij zijn als PvdA fractie ervan overtuigd dat we met een open discussie en goed gesprek dat vertrouwen, ook in de lokale politiek langzaam weer kunnen herstellen.

Ineke Hendriks

Ineke Hendriks

Geboren in Horst, opgegroeid in Meterik en na 15 jaar wonen in Maastricht, inmiddels via Horst weer in het vertrouwde Meterik terechtgekomen. Ineke is werkzaam als teammanager bij de huisartsenpost regio Eindhoven. Daarnaast is ze al jaren betrokken lid bij voormalig volleybalclub Meterik, inmiddels fusievereniging VC Trivia. Hier is ze commissielid technische zaken jeugd. Ineke

Meer over Ineke Hendriks