Geen arbeidsmigranten hier..

Door Jacky Relouw op 14 september 2022

We vinden er allemaal wel iets van: arbeidsmigranten. De arbeiders die vanuit andere delen van Europa naar Nederland komen om arbeid te verrichten die wij als Nederlands niet willen of kunnen doen. En hoewel we er allemaal iets van vinden, lukt het ons nog onvoldoende om MET ze te praten in plaats van OVER ze.

“Wij wonen met plezier, geen arbeidsmigranten hier”. Een tekst die je in onze eigen gemeente kunt zijn tegengekomen. Ik sprak hierover met een Poolse man die jaren geleden in Nederland is komen wonen, een goede baan heeft en prima Nederlands spreekt. De tekst deed wat met hem. Ik probeerde me in hem te verplaatsen en bedacht me wat ik er zelf van zou vinden als ik een bed en breakfast in Italië zou beginnen en de tekst “Stop! Wij willen hier geen kaaskop” tegen zou komen. Zou de tekst ook zijn gezet als men wist wat zo’n tekst met mede-inwoners doet?

Een paar weken geleden was ik op een bijeenkomst over arbeidsmigranten. Ook daar werd veel gevonden over deze groep (gelukkig ook positief). Het viel me wel op dat er niemand van de doelgroep aanwezig was om aan te geven wat hij of zij vond. Wat mij betreft een gemiste kans.

Laten we daarom mensen die zich in ons land en onze gemeente vestigen om arbeid te verrichten gaan zien als personen en niet meer als arbeidsmigrant. Want ook als ‘De Nederlander’ bestaat ‘De Arbeidsmigrant’ niet.

Jacky Relouw

Jacky Relouw

Opgegroeid in Sevenum en woonachtig in Kronenberg is Jacky hét toonbeeld van samenwerken. Werkt als coördinator leefbaarheid bij Woonservice Antares en is daarbij het eerste aanspreekpunt op het gebied van leefbaarheid. Houdt zich in zijn vrije tijd bezig met muziek en fotografie en zet zich met passie in voor zijn eigen leefomgeving.

Meer over Jacky Relouw