Tijdens de begrotingsbehandeling hebben we samen met meerdere partijen het college opgeroepen een meerjarig programmaplan aan de raad voor te leggen waarmee versterking en preventie van de sociale basis op een preventieve, ambitieuze maar ook concrete en praktische manier breed wordt aangepakt. We willen een gemeente zijn waarin iedereen zoveel mogelijk gelijke kansen krijgt om mee te doen in de samenleving.
De verantwoordelijkheid voor jeugdwet en WMO is in 2015 bij de gemeenten komen te liggen. Het aantal kinderen dat gespecialiseerde jeugdzorg ontvangt is de afgelopen jaren zorgelijk is toegenomen en er zijn geen aanwijzing dat deze trend, zonder wijziging van beleid veranderd.
Door de toegenomen zorgbehoefte in combinatie met de personele krapte zijn in de zorg zorgelijke wachtlijsten ontstaan en dreigt de zorg onbereikbaar en onbetaalbaar worden. De gemeente heeft wel ambities geformuleerd rondom preventie van zorg, maar deze hebben slechts in beperkte mate geleid tot vermindering van dure specialistische zorg. Er zijn mogelijkheden om preventief laagdrempelige ondersteuning aan te bieden voor jong en oud, ter voorkoming van dure zorg.
We hebben een versterking van de sociale basisvoorzieningen nodig om de transformatie in de zorg te realiseren en op termijn de zorg beschikbaar te houden voor iedereen die dat nodig heeft, en dat daarbij de kosten voor de baat uit gaan.
We vragen het college een meerjarig programmaplan aan de raad voor te leggen waarmee naast energiearmoede ook de zorg breed wordt aangepakt. Hierbij niet alleen te kijken naar inwoners maar ook de ondernemers, stichtingen en verenigingen aan te laten haken.