Eenzaamheid

Door Silvie Schreurs op 20 december 2023

December is een maand waarin mensen elkaar opzoeken om gezellig samen te zijn. Samen met vrienden, familie, collega’s en kennissen. Pakjes, tafelen, muziek, borrelen, hapjes, zingen, spellen, er op uit of gewoon samen zijn. Het lijkt zo gewoon maar dat is het voor velen inwoners zeker niet. Eenzaamheid is juist in deze dagen een realiteit waar we onze ogen niet voor kunnen en mogen sluiten.

Het totale percentage van mensen die zich eenzaam voelen is de afgelopen 10 jaar gemiddeld met 10% toegenomen, laat het RIVM zien. In iedere leeftijdsgroep en onder alle niveaus.Eenzaamheid is vastgesteld met de eenzaamheidsschaal en waarin een toename zichtbaar is ineen sterk gevoel van eenzaamheid. Onder volwassenen vanaf 18 jaar geeft 49% aan zich sterk eenzaam te voelen. Van alle 75-plussers voelt 54% zich eenzaam en van 85-plussers voelt 63% zich eenzaam. Onder scholieren van 12 tot 16 jaar geeft 16% aan zich sterk eenzaam te voelen. Een ontwikkeling die het hele jaar door zichtbaar is maar juist in deze decemberdagen zo enorm voelbaar kan zijn, ook bij onze inwoners van Horst aan de Maas.

Hoe fijn is het om te zien dat er mooie initiatieven zijn in onze gemeente waar inwoners bij aan kunnen sluiten om samen met anderen te kunnen en mogen genieten. Als PvdA willen wij graag oproepen om speciaal met deze feestdagen aandacht te hebben voor elkaar als mede inwoners van Horst aan de Maas. Eenzaamheid tegengaan begint bij onszelf!

Wij wensen alle inwoners hele warme feestdagen toe.

Silvie Schreurs

Silvie Schreurs

Silvie is een creatieve denker en duizendpoot uit Grubbenvorst. Moeder van drie kinderen en in het dagelijks leven maatschappelijk werker bij Incluzio Sociale Basis. In haar vrije tijd is ze vrijwilliger bij het Sint Nicolaas comité en neemt ze plaats in de jury van het liedjeskonkoer van carnavalsvereniging GMV de Plaggenhouwers.

Meer over Silvie Schreurs