De verkiezingsuitslag: toch geen Nederlander

Door Salwa Sohbat op 28 november 2023

Het is alweer een paar dagen geleden dat we weten dat de PVV van Geert Wilders de meeste zetels heeft binnengehaald. De PVV is de grote winnaar. Zijn overwinningsspeech begon met ‘Nederland weer teruggeven aan de Nederlanders!’. En ik voel dat ik niet die ‘Nederlander’ ben. Ik begin er een beetje buikpijn van te krijgen. Ik ga weer terug naar mijn jeugd, toen we net in Nederland waren. We kregen een mooie woning in een klein dorpje in Brabant. Eindelijk rust en geen oorlog. Maar de stress werd niet minder. De omgeving, de buren,  hadden niet zoveel met ons en dat lieten ze duidelijk merken. Als klein meisje begreep ik er niet zo veel van. Wat hadden we verkeerd gedaan? We waren anders.. en met anders bedoel ik dat we er fysiek anders uitzagen. En we spraken niet zo goed Nederlands. Als kind deed ik er alles aan om zo ‘Nederlands’ mogelijk te zijn. Heel goed mijn best doen op school, mijn ouders zo goed mogelijk helpen zodat ze niet ‘anders’ waren.

Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik altijd mijn best deed om erbij te horen. Laten zien dat ik het waardeer dat ik hier mag zijn en dankbaar voor alles wat ik heb gekregen in Nederland. Maar.. na 25 jaar in Nederland te zijn, ben ik nog steeds geen Nederlander. Dat doet zeer. De PVV en daarmee een grote deel van de Horstenaren vindt het prima als ik en mijn zoontje van 6, die hier geboren is, anders behandeld worden.

Mijn dierbaren zeggen dat ik het niet persoonlijk moet maken. Ze zijn niet racistisch, maar ze maken zich zorgen. Ook IK maak me zorgen, daarom werk ik bij de overheid. IK maak me zorgen, daarom zit ik in de gemeenteraad, om Horst aan de Maas voorruit te helpen. En dat zal ik onverminderd blijven doen, gewenst of ongewenst, Nederlander of geen Nederlander. Ik ben Salwa Sohbat en zet me 100% in voor een sociaal en gezond Horst aan de Maas.

Salwa Sohbat

Salwa Sohbat

Salwa is op negen jarige leeftijd gevlucht vanuit Afghanistan. Zowel als beleidsmedewerker jeugd bij de gemeente Venlo alsook als jonge moeder ziet ze elke dag het belang van een kansrijke start. In haar vrije tijd houdt ze van wandelen en lekker uiteten. Ze ziet preventie en leefstijl als haar opdracht en wil zich inzetten voor

Meer over Salwa Sohbat