4. Iedereen doet mee in Horst aan de Maas
Verkiezingsprogramma

4. Iedereen doet mee in Horst aan de Maas

4.1 Zeker zijn van een eerlijk inkomen.

In Horst aan de Maas willen we een passende baan voor iedereen. Door corona hebben veel bedrijven het moeilijk. Dat betekent dat er ook van ons als gemeente extra inspanning wordt gevraagd om zoveel mogelijk mensen financieel onafhankelijk te laten zijn. We zijn jarenlang koploper geweest met minste uitkeringsgerechtigden. Wij willen koploper blijven!

Als het je tijdelijk niet lukt om te werken, dan ondersteunen we je, maar activering blijft altijd het doel. Ondersteuning kan in de vorm van een uitkering om in je levensonderhoud te voorzien, maar vooral ook door bemiddeling naar werk. Want werk blijft de beste sociale voorziening. Horst aan de Maas zet daarbij in op echte banen. Bij inkoop en aanbesteding nemen we arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en het beperken van flexwerk mee. Flexwerk kan en mag, maar is wel bedoeld voor ziek en piek.

Ons sociaal stelsel gaat uit van solidariteit. Bij solidariteit hoort ook een tegenprestatie. Werken moet altijd lonen. We gebruiken daarom de mogelijkheden van de participatiewet. Parttime werk wordt bijvoorbeeld beloond met behoud van een deel van het salaris. Vrijwilligerswerk gericht op uitstroom wordt beloond met premies. We leggen daarvoor verbindingen met maatschappelijke partners, verenigingen, culturele instellingen.

Extra aandacht hebben we voor statushouders. We hebben de laatste jaren belangrijke stappen gezet. Waar op 1 januari 2019 nog 88% van de statushouders afhankelijk was van een uitkering, was dat een jaar later nog maar 62%. Deze lijn moeten we doortrekken. We ontvangen statushouders met open armen, maar verwachten wel dat ze écht meedoen. De nieuwe wet inburgering is een kans om mensen de kans te bieden om ook daadwerkelijk mee te doen. Hierbij doelen we op taal, werk en maatschappelijke en culturele participatie.

We bekijken werk in samenhang met andere dienstverlening rondom inkomen. Een schuldhulpverleningstraject kan bijvoorbeeld een cruciaal onderdeel zijn van een re-integratietraject. Alle stappen die we zetten worden in samenhang bekeken met als uiteindelijke doel zo hoog mogelijk te eindigen op de participatieladder.

4.2 De juiste banen voor Horst aan de Maas.

Bij een eerlijk inkomen hoort de juiste baan. Wij zetten in op toevoegen van werkgelegenheid passend bij de behoeften en capaciteiten van de werkzoekenden in Horst aan de Maas en de arbeidsmarktregio noord-Limburg. We durven afspraken uit het verleden open te breken als blijkt dat de werkgelegenheid niet meer past bij deze behoefte. Bijvoorbeeld de werklandschappen rondom Klavertje 4 worden ingevuld met de juiste werkgelegenheid. Economische groei is namelijk meer dan alleen verkoop van kavels voor bedrijvigheid. Economische ontwikkeling moet een bijdrage leveren aan welvaart en welzijn in de gemeente Horst aan de Maas (en de regio). Groei kan zelfs oneconomisch zijn als de verdiensten, de producten of de werkgelegenheid geen toegevoegde waarde hebben in de regio.

Als PvdA vinden we dat we niet op de huidige weg door moeten gaan. De arbeidsmarkt is veranderd en de behoefte van de regio ook. De huidige maatschappelijke discussie én de veranderde omstandigheden op de arbeidsmarkt verdienen een weloverwogen keuze van onze gemeenteraad. Daarom willen we pas op de plaats maken bij de verdere ontwikkeling van Klavertje 4. We temporiseren de gronduitgifte en komen binnen een jaar tot een herziening van de structuurvisie. Daarbij brengen we alle effecten in beeld. Dus zowel op het gebied van werkgelegenheid als financieel.

De arbeidsmarkt kent vele uitdagingen. Bijvoorbeeld in de bouw en de zorg is een groot tekort aan personeel. We pakken de verantwoordelijkheid om, met die sectoren en het onderwijs, mensen om te scholen óf te motiveren voor dit belangrijke werk. Ook onze nieuwe buren betrekken we hierbij. Werkervaringsplekken in bouw of zorg kunnen een goede aanvulling zijn op het inburgeringstraject.

Voor wie kan werken is er werk. We ondersteunen bedrijven die uitkeringsgerechtigden een baan bieden met extra begeleiding of financiële ondersteuning. Werkgeversdienstverlening is de spil tussen werkgevers, werknemers, onderwijs en samenleving. We hebben extra aandacht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als gemeente geven we altijd het goede voorbeeld. We zijn een sociale werkgever die voldoende mensen vanuit de banenafspraak werk biedt. De BBZ (besluit bijstandsverlening zelfstandigen) gebruiken we alleen als we bedrijven daar duurzaam mee vooruit helpen.

We hebben een nieuwe koers vastgesteld voor onze sociale werkvoorziening (NLW). We blijven beschut werk garanderen voor inwoners die daar behoefte aan hebben. Laagdrempelig en passend bij de behoefte. We breiden de dienstverlening vanuit de NLW verder uit. Deze groep inwoners heeft het recht een bijdrage te leveren aan ondernemend Horst aan de Maas. We onderzoeken kansen om gemeentelijke inkoop te koppelen aan de werkzaamheden van de NLW.

 

4.3 Geen tweederangs burgers.

Arbeidsmigranten vormen een structureel onderdeel van de Noord-Limburgse economie en maatschappij. Wij willen een gemeente zijn waarin iedereen zich gehoord voelt. Waarin arbeidsmigranten onder goede omstandigheden wonen en werken. Waarin onze nieuwe buren écht mee gaan doen. Waarin omwonenden van huisvestingslocaties betrokken worden bij afspraken en waar we afspraken nakomen. Én waar we oog hebben voor maatschappelijke consequenties en samen met oplossingen komen. Daarom zijn we in 2020 met een vernieuwde aanpak voor de sociale integratie van arbeidsmigranten gestart. Een aanpak die we met prioriteit door moeten ontwikkelen.

We gaan voor een sluitend registratiesysteem voor arbeidsmigranten. Doel is dat we precies weten wie waar wanneer is. Onze nieuwe buren schrijven we in de basisregistratie personen (BRP) in. Seizoenarbeiders schrijven we in via nachtregisters, het RNI of een BRP light inschrijving. We voeren actief lobby richting het rijk om landelijke wetgeving aan te laten sluiten op de regionale werkelijkheid.

Informatievoorziening is cruciaal. We ontwikkelen de informatievoorziening door. Zowel in de richting van de in Horst aan de Maas wonende en werkende arbeidsmigranten, alsook in de richting van de inwoners van onze dorpen en wijken. We zetten in op regionale informatievoorziening voor de grote groep seizoenarbeiders. Lokaal organiseren we de informatievoorziening over sociale integratie. Denk hierbij aan afval, verkeer, samen leven, gezondheid en gemeentelijke dienstverlening. Maar ook ethische waarden als de vrijheid om te houden van iemand van hetzelfde geslacht en te geloven in wie jij wilt. Als je in Horst aan de Maas woont of werkt, dan ben je welkom. We willen dat je meedoet én dat je mee kunt doen.

Handhaving heeft prioriteit. Afspraken maken betekent afspraken nakomen. Het merendeel van de ondernemers en arbeidsmigranten is van goede wil maar misstanden pakken we aan. Dat is van belang voor de veiligheid van ons allemaal én voor het draagvlak voor de in Horst aan de Maas wonende en werkende arbeidsmigranten. Het rapport van het aanjaagteam van Roemer vormt de basis voor beleidsevaluatie en beleidsontwikkeling.

Sociale integratie en taal zien we als cruciaal. Arbeidsmigranten die zich in Horst aan de Maas vestigen horen in onze dorpen en wijken. Seizoenarbeiders niet. Daarvoor organiseren we goede en veilige huisvesting en beschermen we de rechten van de werknemers. Onze nieuwe buren zien we graag gespreid in onze gemeente terecht komen. Niet allemaal in dezelfde dorpen en wijken, maar met kansen voor integratie en het behoud van voorzieningen als buurman of buurvrouw van ons allemaal.

4.4 Ruimte voor vrijetijdseconomie.

Cultuur draagt bij aan het imago van een gemeente en vertelt over de lokale identiteit.  Zelfontplooiing, beleving, inspiratie en meedoen zijn kernwaarden. Activiteiten in diverse dorpen geven aan dat er behoefte is om oude waarden en nieuwe cultuuruitingen te beleven. We zijn trots op het uiteindelijke resultaat van ’t Gasthoes, de culturele huiskamer van Horst. Het echte succes wordt echter bepaald door de te organiseren activiteiten en het gebruik. We stimuleren cultuuraanbod in de hele gemeente.

We waarderen het aanwezige talent. Hét voorbeeld daarvan zijn de succesvolle muzikanten en bandjes uit Horst aan de Maas. De sozencultuur bewijst dat een laagdrempelig podium om jezelf te presenteren helpt om jezelf verder te ontwikkelen en te groeien. Die kansen willen we ook lokale beeldende kunstenaars bieden. Bijvoorbeeld door ons gemeentelijk vastgoed open te stellen voor exposities van lokale kunstenaars.

De (kleinschalige) toeristische bedrijvigheid is een belangrijke motor van creativiteit en cultuur. Verblijfs- en dagrecreatie, natuur en landschap, kunst & cultuur(historie), horeca, detailhandel, mobiliteit en agri & food. Deze disciplines kunnen elkaar versterken door samen te werken en te komen tot een gezamenlijk toeristisch recreatief aanbod. Dit begint lokaal, in Horst aan de Maas. Samenwerking op toeristisch gebied op regionaal en provinciaal is vervolgens essentieel om deze regio nog meer op de kaart te zetten.

Arrangementen, kunstroutes, workshops en evenementen verrijken onze gemeente, voor inwoner en gast. Wij werken actief aan een sterke economische structuur onder de toeristische sector door het regionaal actieprogramma vrijetijdseconomie.

Deel dit