3. Gezond leven in Horst aan de Maas.
Verkiezingsprogramma

3. Gezond leven in Horst aan de Maas.

We gaan voor gezonde inwoners die meedoen. We beschikken over passend onderwijs en er is goede en persoonlijke zorg beschikbaar.

3.1 Gezonde leefstijl voor jong en oud.

In Horst aan de Maas werken we aan een gezonde leefstijl. Gezondheid is voor ons niet alleen zorgen dat we mensen die ziek zijn beter maken, maar vooral proberen te voorkomen dat mensen ziek worden. We geloven in de beweging van positieve gezondheid. Positieve gezondheid is voor ons de balans tussen je lichaamsfuncties, je mentale gezondheid, de kwaliteit van leven, je vermogen om mee te doen, zingeving en je dagelijks functioneren. We geloven in de samenhang van alles wat bepaalt of we lekker in ons vel zitten. Denk daarbij aan inkomen of schulden, maar ook aan roken en alcohol. Denk aan de juiste woning en de natuur om ons heen of aan sport en cultuur. In Horst aan de Maas staan we sterk in onze schoenen en durven we om hulp te vragen als we dat nodig hebben. We zetten meer in op vitaliteit en veerkracht, zodat iedereen het vermogen kan hebben om te gaan met fysieke, mentale en emotionele uitdagingen in het leven.

We leggen echte verbindingen tussen belangrijke gebeurtenissen of momenten in iemand leven. Bijvoorbeeld de koppeling met schuldenproblematiek. Onderzoek bevestigt steeds maar weer dat schuldenproblematiek leidt tot stress, een lager IQ, psychische- en lichamelijke klachten. Een voor de hand liggend voorbeeld is nu dat er zoveel uithuisplaatsingen zijn bij ouders van de toeslagenaffaire. Door eerst schulden aan te pakken win je een wereld op gebied van de Jeugdwet en de WMO.

Als PvdA willen we dat iedereen mee doet. Dat gebeurt steeds meer op andere manieren dan dat we gewend zijn. Bijvoorbeeld omdat de arbeidsmarkt flexibiliseert of omdat ouders het niet kunnen organiseren of betalen. Dat is niet alleen een verantwoordelijkheid van de ouders, maar ook van de omgeving en dus zeker van ons als gemeente. Elk kind moet mee kunnen doen. Deelname aan sport, bewegen en cultuur moet vanzelfsprekend zijn. Ongeacht inkomen en ongeacht hoe mensen zich hebben georganiseerd.

Mentale gezondheid verdient prioriteit. Zelfzorg is het voor jezelf zorgen met gedrag dat de gezondheid bevordert. Voor meer zelfzorg is bewustwording nodig. Betrokkenheid van inwoners in eigen wijk/dorp vergroten door in te zetten op ontmoeting, samenzijn en verbinding. Mensen hebben mensen nodig. Corona heeft het thema eenzaamheid nog meer op de agenda gezet. Maar eenzaamheid geldt niet alleen tijdens of net na corona. Eenzaamheid kent ook geen leeftijdsgrens. Eenzaamheid is ook niet hetzelfde als alleen zijn. Eenzaamheid is het gevoel hebben dat je nergens bij hoort. Dat hoort niet in Horst aan de Maas. Eenzaamheid kan leiden tot niet op komen dagen of drempels ervaren bij gemeentelijke voorzieningen en weinig betrokkenheid in eigen omgeving. We werken drempels en het taboe weg van voorzieningen die belangrijk zijn voor inwoners. Denk bijvoorbeeld aan schuldhulpverlening of onbegrepen gedrag.

Het IJslandse preventiemodel is een preventieaanpak die is gericht op het creëren van een positieve leefomgeving waarin jongeren gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien, zonder middelengebruik. Als Partij van de Arbeid hebben we dit model geïntroduceerd in de gemeente Horst aan de Maas. Daar gaan we mee door! We blijven werken aan de rookvrije generatie. Ieder kind dat na 1 januari 2017 is geboren groeit op in een rookvrije omgeving. In Horst aan de Maas werken we hard aan het terugbrengen van het aantal rokers tot ruim onder de 10%.

We willen niet alleen bij roken het verschil maken, maar ook bij alcohol, voeding, drugs en beweging. We werken aan een écht gezonde leefstijl. We gaan overmatig alcoholgebruik en alcoholgebruik op te jonge leeftijd tegen. Aandachtspunt is de oudertolerantie. Gebruik van middelen past niet in een gezonde leefstijl. Ook dat nemen we mee in onze leefstijlaanpak.

3.2 Een inclusief Horst aan de Maas.

Wij staan voor een Horst aan de Maas waar iedereen zich thuis voelt. Waar je mag houden van wie je wil en waar je mag zijn wie je bent. In Horst aan de Maas kijken we niet naar afkomst maar naar toekomst. Beoordelen we je niet op je geloof maar op je gedrag. De regenboogvlag is niet zomaar een vlag. Het staat symbool voor gelijkheid voor diegenen die dat nu nog te weinig ervaren.

Het Verdrag voor de Rechten van Personen met een handicap (VN-verdrag Handicap) is de basis van ons beleid. In Horst aan de Maas moet iedereen mee kunnen doen. Onze accommodaties zijn toegankelijk en ook onze buitenruimte wordt steeds toegankelijker. Toegankelijkheid is meer dan mobiliteit. Toegankelijk betekent ook dat mensen met een visuele of gehoor beperking mee moeten kunnen doen.

We communiceren begrijpelijk. Website en brieven worden leesbaar en eenvoudig opgesteld en ook onze dienstverlening maken we meer en meer toegankelijk. We beseffen dat niet iedereen de digitale of mondelinge vaardigheden heeft om mee te kunnen doen en durven ons aan te passen.

Extra aandacht hebben we voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een ernstig meervoudige beperking. Communicatie met deze mensen mag dan anders lopen dan we gewend zijn, ze hebben net als ieder ander mens recht op een waardig en fijn leven. Wij voelen ons verantwoordelijk voor begrip en acceptatie in onze samenleving.

Partijen als de burgeradviesraad (BAR) of huurdersbelangenvereniging zijn cruciale partners. Zij vertegenwoordigen inwoners die dat in sommige gevallen zelf niet of niet zo goed kunnen. We werken via prestatieafspraken elk jaar aan concrete resultaten. Transparant en actief maken we het verschil. Niet op papier, maar buiten, voor onze inwoners.

3.3 Zorg is persoonlijk en niet ingewikkeld.

We hebben als gemeente Horst aan de Maas jarenlang geïnvesteerd in het opzetten van een goed zorgsysteem. Een systeem waarin we de basis op orde hebben en alle zorg en ondersteuning kunnen bieden die mensen nodig hebben. We hebben niemand in de kou laten staan en gaan dat ook niet doen. Ook niet nu de uitgaven van met name de Jeugdzorg onder druk staan. Een huis moet je goed onderhouden. Van repareren tot grondig verbouwen. Nu is het tijd voor transformatie. We willen de beweging inzetten van het leveren van zorg en ondersteuning naar het faciliteren én ondersteunen van zelfredzaamheid en preventie.

Voor de WMO betekent dit dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen in hun eigen omgeving. We investeren in het fysieke domein, bijvoorbeeld door innovatie en langer thuis door technologie, en we investeren in mensen, door naoberzorg en andere inwonersinitiatieven. Leefbaarheidscorporaties hebben de toekomst. We willen met onze dorpen, wijken en actieve inwoners aan de slag.

‘It takes a village to raise a child’: gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen voor gezond, kansrijk opvoeden en opgroeien van kinderen. Voor jeugd betekent dit dat we een aanpak realiseren van -9 maanden tot 23 jaar. We gaan voor een kansrijke start en een gezonde generatie. Voor de gezondheid en ontwikkeling van een kind mag het niet uitmaken waar zijn of haar wieg staat. Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. Een goede toekomst begint bij toegankelijke kinderopvang voor alle kinderen en passend onderwijs waar kinderen zich optimaal ontwikkelen. Kinderen die ondersteuning nodig hebben, krijgen deze ondersteuning op school. Vorm van ondersteuning wordt aangepast op de leefwereld van het kind en niet andersom. Wij staan voor inclusief onderwijs.

We gaan beter samenwerken met onze ketenpartners. Samen met onze partners in de wijken en dorpen krachten bundelen en iedereen zo optimaal mogelijk laten participeren. Participeren is meer dan alleen meedoen. Het gaat om vertrouwen en vertrouwen hebben in elkaar, daardoor durven jezelf te zijn en kansen creëren voor een ieder om zo goed mogelijk mee te doen.

Zorg moet benaderbaar en bereikbaar blijven of weer worden. Huisartsendienstverlening moet voor iedereen toegankelijk zijn. We werken samen met partners als Cohesie en onze lokale huisartsen aan de uitdaging van voldoende opvolgers. We pakken als gemeente onze rol in een goed vestigingsklimaat voor huisartsen.

Onze samenleving wordt steeds meer divers. Er zijn culturele verschillen, sociale verschillen, verschillen in opleidingsniveau en in seksuele identiteit. Mensen die in de zorg werken moeten goed opgeleid worden om hier mee om te gaan.

3.4 Zeker zijn van passend onderwijs.

In de huidige samenleving blijven we ons leven lang leren en dat is goed. Bijzondere aandacht gaat voor de PvdA uit naar de jongste kinderen. Vanaf de peuterspeelzaal is het van belang dat een kind leert in de meest passende omgeving. Goede ondersteuning van de gemeente moet beschikbaar zijn als de problematieken complex zijn. Doel is schoolverzuim voorkomen en welzijn en welbevinden vergroten.

Beschikbaarheid van diverse onderwijsvormen in de regio waar kinderen gestimuleerd worden om hun talenten te ontdekken en waar hun vertrouwen kan groeien is essentieel. Onderwijsvormen waarbij samenwerken, ontdekken, onderzoeken en leren hand in hand gaan. Voor elk kind moet er de juiste plek zijn met een goede leraar.

De gemeente is met haar gezinscoaches het eerste loket als er passende zorg nodig is. Momenteel zijn er wachtlijsten, zowel bij de gezinscoaches als bij de instellingen die gericht zijn op ondersteuning, hierdoor is het doel “een gezin, een plan en een zorgverlener” nog niet voldoende bereikt. Dit moeten we met prioriteit realiseren. We organiseren lichte zorg dichter bij het kind door gezinscoaches op scholen te laten werken.

Wij staan voor buddy-projecten, waarbij ervaringswerkers onze nieuwe buren helpen, die kunnen helpen om verschillen tussen culturen te verhelderen en te verkleinen en daarmee integratie van kinderen en jongeren te bevorderen. We stimuleren hierbij de inzet van combinatiefunctionarissen, de sport- en cultuurcoaches die sporten, bewegen en deelnemen aan cultuur voor iedereen mogelijk maken in Horst aan de Maas. Wij stimuleren burgerinitiatieven die structureel samenwerken met school en bij de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs.

Deel dit