Voorrang voor statushouders

14 januari 2023

๐ƒ๐ž ๐ ๐ž๐ฆ๐ž๐ž๐ง๐ญ๐ž ๐‡๐จ๐ซ๐ฌ๐ญ ๐š๐š๐ง ๐๐ž ๐Œ๐š๐š๐ฌ ๐ ๐š๐š๐ญ ๐๐ž ๐ค๐จ๐ฆ๐ž๐ง๐๐ž ๐ฉ๐ž๐ซ๐ข๐จ๐๐ž ๐ฏ๐ซ๐ข๐ฃ๐ ๐ž๐ค๐จ๐ฆ๐ž๐ง ๐ก๐ฎ๐ฎ๐ซ๐ฐ๐จ๐ง๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง ๐ญ๐จ๐ž๐ค๐ž๐ง๐ง๐ž๐ง ๐š๐š๐ง ๐ฌ๐ญ๐š๐ญ๐ฎ๐ฌ๐ก๐จ๐ฎ๐๐ž๐ซ๐ฌ. ๐„๐ž๐ง ๐ข๐ง๐ก๐š๐š๐ฅ๐ฌ๐ฅ๐š๐  ๐๐ข๐ž ๐ ๐ž๐ฆ๐š๐š๐ค๐ญ ๐ฆ๐จ๐ž๐ญ ๐ฐ๐จ๐ซ๐๐ž๐ง ๐จ๐ฆ๐๐š๐ญ ๐ฐ๐ž ๐ž๐ž๐ง ๐š๐œ๐ก๐ญ๐ž๐ซ๐ฌ๐ญ๐š๐ง๐ ๐ก๐ž๐›๐›๐ž๐ง ๐จ๐ฉ ๐ก๐ž๐ญ ๐š๐š๐ง๐ญ๐š๐ฅ ๐ญ๐ž ๐ฉ๐ฅ๐š๐š๐ญ๐ฌ๐ž๐ง ๐ฌ๐ญ๐š๐ญ๐ฎ๐ฌ๐ก๐จ๐ฎ๐๐ž๐ซ๐ฌ ๐ฏ๐š๐ง๐ฎ๐ข๐ญ ๐ก๐ž๐ญ ๐ซ๐ข๐ฃ๐ค. ๐ƒ๐ž ๐Ÿ๐ซ๐š๐œ๐ญ๐ข๐ž ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ฏ๐๐€ ๐‡๐จ๐ซ๐ฌ๐ญ ๐š๐š๐ง ๐๐ž ๐Œ๐š๐š๐ฌ ๐ข๐ฌ ๐›๐ฅ๐ข๐ฃ ๐ฆ๐ž๐ญ ๐๐ž๐ณ๐ž ๐ข๐ง๐ก๐š๐š๐ฅ๐ฌ๐ฅ๐š๐  ๐ž๐ง ๐›๐ฅ๐ข๐ฃ๐Ÿ๐ญ ๐ณ๐ข๐œ๐ก ๐ข๐ง๐ณ๐ž๐ญ๐ญ๐ž๐ง ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐ฏ๐จ๐ฅ๐๐จ๐ž๐ง๐๐ž ๐ฐ๐จ๐ง๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐ขรฉ๐๐ž๐ซ๐ž๐ž๐ง ๐ข๐ง ๐‡๐จ๐ซ๐ฌ๐ญ ๐š๐š๐ง ๐๐ž ๐Œ๐š๐š๐ฌ.

Nederland zit al een tijd in een asielcrisis. Het lukt ons als land onvoldoende om goede woonruimte te bieden aan statushouders (mensen met een verblijfsvergunning). Wij zijn dan ook blij dat Horst aan de Maas een inhaalslag gaat maken en hierin ook direct de te plaatsen statushouders van 2023 meeneemt.

๐€๐š๐ง๐ญ๐š๐ฅ ๐ฌ๐ญ๐š๐ญ๐ฎ๐ฌ๐ก๐จ๐ฎ๐๐ž๐ซ๐ฌ ๐ฏ๐ž๐ซ๐š๐ง๐๐ž๐ซ๐ญ ๐ง๐ข๐ž๐ญ
Met het geven van voorrang verandert het aantal statushouders in Horst aan de Maas niet. Ook als we geen voorrang zouden geven, moet Horst aan de Maas uiterlijk 1 juli van dit jaar 77 statushouders geplaatst hebben. Het gaat hier om ongeveer 30 woningen, verdeeld over de hele gemeente. Van die 77 zijn er nog 25 statushouders van 2022 die een veilige plek zoeken in Horst aan de Maas. We halen dus geen woningen uit de markt voor statushouders, we veranderen alleen de volgorde van toewijzing.

๐‡๐ž๐ญ ๐ญ๐ž๐ค๐จ๐ซ๐ญ ๐š๐š๐ง ๐ฐ๐จ๐ง๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง ๐ข๐ฌ ๐ž๐ž๐ง ๐ฉ๐ซ๐จ๐›๐ฅ๐ž๐ž๐ฆ, ๐ง๐ข๐ž๐ญ ๐๐ž ๐ญ๐จ๐ž๐ฌ๐ญ๐ซ๐จ๐จ๐ฆ ๐ฏ๐š๐ง ๐ฌ๐ญ๐š๐ญ๐ฎ๐ฌ๐ก๐จ๐ฎ๐๐ž๐ซ๐ฌ
Het feit dat het Horst aan de Maas niet lukt om op tijd woningen toe te wijzen aan statushouders heeft niet te maken met het aantal statushouders dat hier een thuis zoekt. Om verschillende redenen hebben we te maken met een tekort aan woningen (te weinig gebouwd, stikstofcrisis, te weinig vergund, stijgende prijzen enz.). Daarom zetten wij ons als PvdA in voor een snelle toename van het aantal woningen en staan we achter het bouwen van flexwoningen. Hiermee zorgen we voor iedereen voor de juiste woning.

๐™๐ฎ๐ซ๐ž ๐š๐ฉ๐ฉ๐ž๐ฅ
Hoewel wij begrijpen dat mensen die al een tijd op een sociale huurwoning zitten te wachten dit bericht als zuur ervaren, is niets doen ook geen optie. We hebben nu eenmaal te maken met een taakstelling en een landelijke overheid die steeds meer stuurt. Met deze maatregel blijven we zelf aan zet en kunnen we meepraten over spreiding in de wijken. Als de landelijke overheid het plaatsen gaat overnemen dan wordt dit nog maar zeer de vraag. Tot slot leggen we graag de focus op het realiseren van zoveel mogelijk woningen zodat we voldoende woonruimte hebben voor iedereen in Horst aan de Maas.